Főzelékek

TÖLTÖTT PAPRIKA

10 db paprika 
25 dkg barna rizs 
20 dkg dió
2 db tojás (vagy zabpehelyliszt) 
3 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma 
1 liter paradicsomlé 
1 evőkanál zabkorpa 
borsikafű, pirospaprika só, kömény
4 evőkanál liszt cukor vagy méz

Megfőzzük a rizst. Az apróra vágott hagymát kevés vízben megpároljuk. Összekeverjük a rizst (zabpehelylisztet) a dióval, tojásokkal, fűszerekkel. Megtöltjük a paprikákat, illetve gombócokat formálunk a maradék töltelékből. Kis sós vízben megfőzzük. Készítünk hozzá finom paradicsomos mártást, s óvatos keverés közben belekeverjük a paprika főzőlevébe. Amikor kissé besűrűsödik, akkor lesz jó az étel. (Mirelit paprikából is készíthetjük: a fagyott paprikába tesszük a tölteléket.)

GOMBÁS LUCSKOS KÁPOSZTA

1 nagyobb fej káposzta
20 dkg csiperkegomba 
savanyú káposztalé
kapor, majoránna, kakukkfű 
tejföl
olaj 
1 fej vöröshagyma 
kis pirospaprika, só 
liszt
Az édes káposztát ujjnyi szeletekre vágjuk. Vízzel, a savanyú káposztalével felöntjük, és feltesszük főni. A gombából pörköltet készítünk, hozzáöntjük. Befűszerezzük, végül tejfölös habarással besűrítjük (a lisztet a tejföllel simára keverjük, s belefőzzük).

KARALÁBÉFŐZELÉK

6 db közepes; zsenge karalábé 
1 fej vágott lilahagyma
2 dl tejföl
2-3 evőkanál liszt 
petrezselyem zöldje, só .

A megtisztított karalábét apró kockákra vágjuk. Kissé megsózva, fedő alatt a hagymával puhára pároljuk. A tejfölt liszttel összekeverjük, és vízzel hígítva hozzáfőzzük a párolt karalábéhoz. Kavargatva addig főzzük, míg besűrűsödik. Végül apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk bele.

KÁPOSZTÁS PASZULY

1/4 kg szárazbab
1/2 kg savanyú káposzta 
1 kis fej vöröshagyma
liszt, olaj
5-6 db krumpli
őrölt kömény, só

A babot este beáztatjuk, másnap sós vízben puhára főzzük. A savanyú káposztát megfőzzük, majd összekeverjük a babbal. 2 evőkanál lisztből, egy kis reszelt hagymával és pirospaprikával rántást készítünk. Összefőzzük. Nagyon jól illik hozzá a héjában sült krumpli: a krumplit ujjnyi vastagságúra vágjuk, őrölt köménymaggal és sóval megszórjuk.

PÁSZKAGOMBÓCOS KÁPOSZTAFŐZELÉK

1 közepes nagyságú káposzta 
3 fej vöröshagyma
kömény, bazsalikom, borsikafű 
1 kávéskanál házi Vegeta-pótló 
2 dl tejföl (vagy kefir)
20 dkg pászkadara 
2 zsemle
2 tojás
petrezselyem zöldje, majoránna 
olaj

A káposztát kis kockákra vágjuk, és a hagymával, fűszrekkel olajon és vízen megpároljuk. Felengedjük egy kis vízzel, majd belefőzzük a pászkagombócot. A végén belekeverjük a tejfölt. Pászkagombóc készítése: a beáztatott zsemléket kicsit kinyomjuk, hozzáadjuk a pászkadarát, a petrezselyem zöldjét, a majoránnát, a tojásokat, kis vizet és sót. Összekeverjük, és 30 percig állni hagyjuk.

SOLET (ÁRPAGYÖNGYÖS BABFŐZELÉK)

Háromfajta bab: fehér, tarka, színes - mindegyikből 10-10 dkg (egyfajta babból is finom)
15 dkg árpagyöngy
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd apróra vágott vagy zúzott fokhagyma
só, pirospaprika, kömény, borsikafű babérlevél, majoránna
2 dl tejföl, liszt (elhagyható)

Este beáztatjuk a babot és az árpagyöngyöt. Másnap föltesszük főni (lehetőleg kuktába vagy jól zárható edénybe) a vöröshagymával, fokhagymával együtt. Ha megpuhult a bab, ízlés szerint fűszerezzük, esetleg habarást (liszt, tejföllel jól elkeverve) adunk hozzá, végül néhány percig még főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

ZELLERFŐZELÉK

3 nagyobb gumó zeller
2-3 evőkanál olaj

petrezselyem zöldje 
1 I víz
liszt 
tejföl 
esetleg szerecsendió

A zellert jól megmossuk, meghámozzuk, szeletekre vágjuk, olajban és vízben puhára pároljuk. Liszttel és tejföllel behabarjuk. Majd ízesítjük vagdalt zöldpetrezselyemmel, és tejföllel tálaljuk.

SALÁTAFŐZELÉK

5-6 nagyobb fej gyenge saláta
2-3 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 vagdalt vöröshagyma 
reszelt szerecsendió, só
1 kanál tejföl
3-4 evőkanál főzeléklé vagy házi Vegeta-pótló (lásd a fűszerkeverékeknél)
petrezselyem zöldje apróra vágva

A salátafejeket hosszanti irányban kettévágjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A felvágott hagymát vizes olajban világossárgára pároljuk. Hozzákeverjük a lisztet. A salátával együtt még 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a forró főzeléklevet, sót és a reszelt szerecsendiót. Az egészet 10 percig enyhe tűzön főzzük, majd belekeverjük a tejfölt és a zöldpetrezselymet.

PÁROLT ZÖLDBAB

60-70 dkg zöldbab 2 evőkanál olaj
3 kanál liszt
0,51 víz
2-3 gerezd fokhagyma 
ízlés szerint petrezselyem zöldje
kis bazsalikom, 

finomra vágott snidling
0,51 főzelékié (vagy házi Vegetapótló, lásd a fűszerkeverékeknél) 
rizs
esetleg reszelt szerecsendió

A fokhagymát a fűszerekkel, a megtisztított zöldbabbal vizes olajban pároljuk, majd liszttel behintjük. Az ízesítőket hozzáadjuk. Főzeléklével, vízzel puhára főzzük. Snidlinggel tálaljuk, esetleg kis szerecsendió reszelékkel is meghinthetjük. Főtt barna rizs mellé kiváló étel.

TÖKFŐZELÉK KAPORRAL

1 kg reszelt tök
1 fej vöröshagyma 
2 evőkanál olaj 
kapor
só, kis pirospaprika
1 teáskanálnyi citromlé

A habaráshoz: 3 evőkanál liszt, kis tejföl vagy víz
A tököt enyhén besózzuk, állni hagyjuk. Közben olajban megpároljuk a hagymát, pirospaprikát teszünk rá és kaprot, majd beletesszük a tököt, s puhára főzzük. Behabarjuk (a lisztet a tejföllel alaposan kikeverjük), végül citrommal ízesítjük.

KELKÁPOSZTA-FŐZELÉK

0,5 kg kelkáposzta vagy fejes káposzta 
2-3 db burgonya
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma 
köménymag 
majoránna
2 evőkanál olaj 
pirospaprika
só, citromlé

A káposztát a kockákra vágott burgonyával, köménymaggal és sóval puhára főzzük, majd fokhagymás rántással besűrítjük.

PARADICSOMOS TÖKFŐZELÉK

1 kg reszelt tök
3 dl paradicsomlé
1 kis doboz paradicsomsűrítmény
2 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
só 
ízlés szerint kis zellerzöld

Rántást készítünk, a paradicsomlével és a sűrítménnyel felengedjük, beletesszük a tököt, megfőzzük, ha túl sűrű, paradicsomlével hígítjuk.

SZÉKELYKÁPOSZTA

0,5 kg savanyú káposzta 
10 dkg szójakocka vagy 10 dkg árpagyöngy 
1 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj 
2 db paradicsom 
1 db paprika
pirospaprika 

A szójából vagy a főtt árpagyöngyből lecsós pörköltet készítünk, és belefőzzük a káposztát. Tálaláskor tejföllel ízesíthetjük.

Vissza a főoldalra...