KOVÁSZTALAN KENYEREK,
POGÁCSÁK, KEKSZEK


Kekszek és sós sütemények receptjei a Sütemények, csemegék című fejezetben is találhatók. 

ROZSLEPÉNY TEÁHOZ

9 dkg rozspehely 
18 dkg barna rozsliszt 
2 dl aludttej
2 dkg élesztő
1 teáskanál só 
0,5 dl olaj

A száraz anyagokat összekeverjük, majd az olajjal és aludttejjel összeállítjuk.
A tésztából két lapos kenyérkét formálunk, és előmelegített sütőben, közepes tűznél megsütjük. 

SVÉD KOVÁSZTALAN KENYÉR 

1 kg Graham-liszt vagy teljes őrlésű búzaliszt
20 dkg finomliszt 
1 csapott evőkanál só 
1 evőkanál köménymag
1,5 dl étolaj
5 dl víz 

A liszteket a só val és köménymaggal jól összegyúrjuk. 2-3 órát pihentetjük, majd hozzáadjuk az olajat, és újból átdagasztjuk.
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a forró sütőbe téve világosbarnára sütjük. 

SZÓJÁS KUKORICAKENYÉR (PRÓSZA) 

2 csésze szójabab (egy éjjelen át áztatva) 
2 csésze víz
2,5 dkg élesztő 
2 evőkanál méz (elhagyható) 
2 kávéskanál só
1/4 csésze zabpehely
2 csésze kukoricaliszt, olaj 

A kukoricaliszt kivételével mindent összeturmixolunk, azt később adjuk kenyerek, hozzá. Simára keverjük a lisztet az összeturmixolt anyaggal. Hozzáadjuk a langyos vízben felfuttatott élesztőt, megkelesztjük. 
Olajozott tepsibe teszszük, sütőben, magas hőfokon 50-60 percig sütjük. A kukoricaliszt helyett használhatunk rozslisztet is. 

JUHTÚRÓS POGÁCSA 

40 dkg teljes őrlésű búzaliszt 
50 dkg finomliszt 
2 dl langyos víz 
1 dl olaj
4 dl tejföl 
30 dkg juhtúró 
1 tojás
5 dkg élesztő 
1 csapott evőkanál só kis pirospaprika
cukor, szezámmag 

A liszteket elkeverjük az olajjal, sóval, juhtúróval, tejföllel és a tojássárgájával. 
Hozzáadjuk a 2 dl vízben kis cukorral megfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. 
Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük pirospaprikás tojásfehérjével, meghintjük szezámmaggal. 
Tepsiben 15-20 percig langyos helyen pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon halványpirosra sütjük. kinyújtjuk. Tetejét éles késsel kockásra vagdaljuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd bekenjük tojássárgájával. Félórai pihentetés után újból megkenjük a pogácsákat, meghintjük köménymaggal. Kiolajozott tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. 

KRUMPLIS POGÁGSA 

30 dkg fehér liszt 
30 dkg teljes őrlésű búzaliszt
40 dkg héjában főtt krumpli 
1 evőkanál só 
1-2 teáskanál őrölt köménymag 
1-2 teáskanál egész köménymag
3 dl víz 
5 dkg élesztő, kevés méz

Az élesztőt langyos vízben, kis cukorral megfuttatjuk. A lisztet a sóval és a főtt krumplival, köménymaggal jól elkeverjük, hozzáadjuk az élesztőt. Kb. egy órán át kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Tetejét éles késsel kockásra vagdaljuk, majd bekenjük tojássárgájával. Félórai pihentetés után újból megkenjük a pogácsákat, meghintjük köménymaggal. Kiolajozott tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.

BABOS VAGY KÁPOSZTÁS POGÁCSA

50 dkg finomliszt 
50 dkg teljes őrlésű búzaliszt
40 dkg főtt tarkabab vagy 40 dkg reszelt káposzta
2 dl olaj
2 dl tejföl 
2 dl langyos vízben 5 dkg élesztő 
2 tojás 
2 dkg só 
5 gőrölt borsikafű 

A főtt babot kihűtve húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk az olajat, élesztőt, tejfölt, tojást, sót, borsikafüvet. Ebből lágy tésztát készítünk, amelyet 10-15 percig hidegen pihentetünk. A megkelt tésztát 2 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük. Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük. Káposztásan is készíthetjük: a káposztát puhára dinszteljük. 

FÉLBARNA POGÁCSA OLAJJAL 

4 csésze meleg víz
5 dkg élesztő 
4 evőkanál méz 
6 csésze finomliszt
4 csésze teljes őrlésű liszt
4 teáskanál só 
1 csésze olaj
keverhetünk a tésztába dióbelet, napraforgómagot, tökmagot stb.

Az élesztőt mézes vízben felfuttatjuk. A liszteket az olajjal alaposan elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt. 
A tészta ragacsos lesz, ezért hogy könnyebben bánjunk vele, először csak a felét tegyük egy vastagon belisztezett gyúródeszkára. 
Annyi lisztet dolgozunk a tésztába, hogy ne ragadjon, és ki tudjuk nyújtani kb. 3 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, óvatosan tepsire helyezzük. 
A tészta másik felét is ugyanígy összedolgozzuk, kiszaggatjuk. Langyos helyen hagyjuk, míg kb. kétszeresére megkel. 160 °C-os sütőben barnára sütjük. 

ÁRPAKEKSZ 

3 pohár árpaliszt vagy -dara 
1 pohár zabliszt 
1 pohár teljes őrlésű búzaliszt
1 pohár főtt krumpli 
1 evőkanál étolaj 
1 pohár víz 
1 teáskanál só 
2 dkg élesztő

Az élesztőt kis vízben felfuttatjuk, az alapanyagokat jól összedolgozzuk. Pihentetjük, míg kissé megkel. Belisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk vagy darabokra vágjuk. 
Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes lángon halványbarnára sütjük (kb. 15 perc). 

HAJDINAKEKSZ

1 csésze hajdinaliszt
1 csésze búzaliszt (lehetőleg teljes őrlésű) 
2 evőkanál méz
0,5 dl napraforgóolaj 
1,5-2 dl víz 
1 /2 teáskanál só 

A liszteket összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a mézet és az olajat, majd összedolgozzuk a tésztát. Ezután hozzáadjuk a vizet is, és belisztezett deszkán simára eldolgozzuk. Kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kockákra vágjuk. Forró sütőben kb. l5 percig sütjük.

Vissza a főoldalra...