LEVESEK


FŐZELÉKLÉ

2 nagy szár póréhagyma 
1 kis zellergumó 
2 kisebb sárgarépa
kevés kelkáposzta, karalábé, kelvirág 
2 burgonya, 1 paradicsom
3-41 víz, só
1 evőkanál olaj 
2 fej vöröshagyma 

A főzelékféléket megmossuk, megtisztítjuk, apróra vágjuk, a párolt hagymához adjuk, s együtt még 5 percig pároljuk. Vízzel feleresztjük, kissé megsózzuk és 30 percig főzzük. Főzelékfélék, mártások és levesek elkészítéséhez használhatjuk fel - például rizsleveshez, árpaleveshez. 

ZÖLDSÉGLEVESALAP

Aprítsunk össze különféle zöldségeket, például sárgarépát, petrezselymet, karalábét, zellert, hagymát, fokhagymát, paradicsomot. Nem javasoljuk a káposzta, kelbimbó, karfiol felhasználását, erős ízük miatt. 
Ízesítsük babérlevéllel, főzzük meg - annyi vízzel, amennyi ellepi - kis vagy közepes lángon kb. 3/4 órán át, majd szűrjük le. A megmaradt zöldségeket felhasználhatjuk pástétom készítéshez, vagy fasírozottba. 

ÁRPAPEHELYLEVES 

12 dkg árpapehely
1-2 evőkanál olaj 
2 evőkanál liszt 
1,5 l víz 
1 l főzeléklé
1 kisebb zeller 
petrezselyem zöldje, kevés só
1-2 kanál tejföl 

Az árpát megmossuk, vizes olajban megpároljuk, a liszttel meghintjük, majd forró vízzel és főzeléklével feleresztjük. Az apró kockákra vágott zellert hozzáadjuk. Kb. 30 percig főzzük, apróra vágott zöidpetrezselyemmel megszórjuk, majd tejföllel tálaljuk. 

BABGULYÁS 

25 dkg tarkabab
15 dkg szójakocka
2 szál sárgarépa 
30 dkg krumpli 
2 fej vöröshagyma 
2 gerezd fokhagyma 
köménymag, pirospaprika
só (esetleg füstös ízű só) 
olaj 
3 evőkanál liszt
3-4 evőkanál nokedli vagy csipetke (lásd a levesbetéteknél) 

A babot és a szóját este előre beáztatjuk. Az áztatóvizet leöntjük. Megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a beáztatott és kinyomkodott szójakockát, a felkarikázott sárgarépát és krumplit, a köményt és a fokhagymát, a beáztatott babot. Felengedjük vízzel, s puhára főzzük, majd egy kevés rántással berántjuk. Nokedlit vagy csipetkét készítünk, belefőzzük a levesbe, végül tejfölt tehetünk bele. A csipetke ugyanúgy készül, mint a nokedli, csak nem teszünk bele tojást. Keményebb tészta, apróbbra lehet csipkedni.

HAMIS HÚSLEVES 

2 db sárgarépa 
2 db petrezselyemgyökér 
1 kis szelet zeller 
2 szelet karalábé 
kis darabka kelkáposztalevél 
1 /2 fej vöröshagyma héjastól
2 gerezd fokhagyma 
2 db krumpli 
egy cikk zöldpaprika 
1 db paradicsom 
gyömbér, majoránna, kömény 
1 lestyánlevél (esetleg kevés kurkuma vagy sáfrány, ha szép sárgára akarjuk színezni)
kevés házi Vegeta-pótló, só kevés-olaj
cérnametélt 

Hideg vízben tesszük fel főni a megtisztított, feldarabolt zöldséget, a fűszerekkel együtt. Amikor minden megpuhul, beletesszük a házi Vegeta-pótlót, s ha már elzártuk a tüzet a leves alatt, 1-2 evőkanál olajat öntünk rá. Külön vízben kifőzzük a cérnametéltet, s a levesbe szűrjük.

HAMIS GULYÁSLEVES 

2 szál sárgarépa 
1 kisebb zellergumó 
30-40 dkg krumpli 
2 fej vöröshagyma
4-5 dkg szójakocka
pirospaprika, só
kevés köménymag
olaj
nokedli (lásd a levesbetéteknél) 

A vöröshagymát apróra vágjuk, vizes olajon megpároljuk. Belekarikázzuk a sárgarépát, kockázzuk a krumplit és a zellert, sózzuk. Ha félig megpuhult a zöldség, megszórjuk pirospaprikával, köménymaggal, s felengedjük vízzel. Ha a zöldség megpuhult, beleszaggatjuk a nokedlit.

BÚZÁS BABLEVES 

20 dkg tarkabab
1 csésze búza 
1 vöröshagyma kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma áttörve 
1 babérlevél 
1 paradicsom (vagy 2 evőkanál sűrítmény) 
1 zöldpaprika 
2 sárgarépa karikákra vágva 
1 db zeller
néhány szál zöldpetrezselyem
2-3 evőkanál liszt, víz

Előző este áztassuk be az átválogatott és jól megmosott babot és búzát. Másnap főzzük meg együtt a babot és a búzát - kuktában vagy más edényben -, egy óra hosszat. Ezután pároljuk meg a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát. A zeller és a petrezselyem zöldjét tegyük a zöldségekkel együtt a főtt búzához és babhoz. Öntsük fel vízzel, dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk meg. Főzzük tovább, amíg a zöldségek megpuhulnak. Kis vízzel simára kevert liszttel besűríthetjük.

FEJTETTBAB-LEVES 

35-40 dkg tisztított fejtett bab
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma 
kis zöldpaprika 
1-2 db paradicsom
3 db sárgarépa 
1 db fehérrépa 
1 csomó zöldpetrezselyem 
pár levélke zellerzöld
1 teáskanál olaj
3 teáskanál Graham-liszt
1 teáskanál édes paprika, só
1 dl kefir (joghurt vagy aludttej) 
csipetke

A fejtett babot az egészben hagyott hagymával, fokhagymával, a karikákra vágott sárgarépával, fehérrépával, a zeller zöldjével; a zöldpaprikával, paradicsommal feltesszük főni. A teljes puhulás előtt 10-15 perccel beleszórjuk a csipetkét. Közben a Graham-lisztet elkeverjük az olajjal, majd felöntjük 1 dl vízzel, és beletesszük a levesbe. Ezzel már csak egy-két percig forraljuk, míg a liszt is megfő. A tűzről levéve szórjuk bele a petrezselyem zöldjét. Kefirrel is tálalhatjuk. 

SZÁRAZBABLEVES 

30 dkg fehér vagy barna bab 
2-3 l víz 
10 dkg kelkáposzta 
2 kisebb sárgarépa 
1 póré- vagy vöröshagyma
kevés zeller 
2 evőkanál liszt
pirospaprika
metélőhagyma
citromlé 
2 dl tejföl vagy kefir

A babot megmossuk és beáztatjuk. Másnap puhára főzzük. Egy másik edényben vízen pároljuk a sárgarépát, a kelkáposztát és a zellert - éppen csak megpuhítjuk. A puhára főzött babhoz hozzáadjuk a zöldségféléket, a sót, a pirospaprikát. Az egészet még egyszer felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a lisztet kis hideg vízben elke verve, a metélőhagymát; majd citromlével, tejföllel vagy kefirrel ízesíthetjük. 

ZABPEHELYLEVES 

10 dkg zabpehely 
1-2 evőkanál olaj
1 dl tejföl 
petrezselyem zöldje, só
1 liter főzeléklé (lásd a fejezet elején)

A zabpelyhet vizes olajban megpároljuk, főzelékiével 20-30 percig főzzük. Majd tejfölt, zöldpetrezselymet és kevés sót teszünk bele.

ZÖLDBABLEVES 

1,5l víz
kb.1 kg zöldbab 
1 fej vöröshagyma 
3-4 gerezd fokhagyma
zellerzöld
1 gerezd zöldpaprika
1 paradicsom
2 szál sárgarépa 
1 szál petrezselyemgyökér és a zöldje
házi Vegeta-pótló, pirospaprika, só liszt, olaj
1 dl tejföl vagy kefir

Házi Vegeta-pótlós vízben megfőzzük az apró szeletkékre vágott zöldbabot, a többi alkotóval együtt. Világos rántást készítünk, berántjuk, legvégül pedig belekeverjük a petrezselyem zöldjét és a kefirt. 

PALÓCLEVES 

60 dkg zöldbab
1-2 közepes méretű krumpli
5-10 dkg szójakocka
1 hagyma 
1 zöldpaprika, 2 paradicsom
babérlevél
házi Vegeta-pótló, pirospaprika, só
olaj
3-4 evőkanál liszt 
kevés tejföl (kölestejföl, lásd a tejpótlófejezetnél)
1,5-2 liter víz

Pörköltalapot készítünk: hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot párolunk. Felengedjük vízzel, megfőzzük a zöldbabot, a szójakockát, majd ha puha a zöldbab, a krumplikockákat is belefőzzük. Ízesítjük, végül pedig behabarjuk. Pár percig még főzzük. Habarás: a lisztet a tejföllel simára keverjük, egy kis főzőlevet teszünk hozzá, és úgy keverjük a levesbe.

RIZSLEVES

8 dkg rizs 
1,5 l főzeléklé 
kevés vagdalt metélőhagyma 
A rizst kiválogatjuk, megmossuk, a főzelékiében (lásd a fejezet elején) puhára főzzük. A levest metélőhagymával ízesítve tálaljuk.

Vissza a főoldalra...