Sültek


HÚS NÉLKÜLI EGYBESÜLT

40 dkg szójabab 20 dkg rizs
2 tojás
3 evőkanál olaj
1 /2 kávéskanál bazsalikom 
1 vöröshagyma
petrezselyem zöldje
paradicsomlé (püré)
só, méz, citrom
liszt, víz

A főtt szójababot daráljuk meg 1 közepes vöröshagymával. Adjuk hozzá a főtt rizst, 2 tojást, az olajat, a sót, a bazsalikomot és a vágott zöldpetrezselymet. Öntsük át olajozott tepsibe, és süssük kb. 40 percig, míg megbarnul. Készítsünk hozzá paradicsom
szószt: a pirított lisztbe kis olajat teszünk, felöntjük a paradicsomlével, sóval, mézzel, citrommal ízesítjük.

ŐSZI SÜLT

3 dl vöröshagyma vagdalva; kis vízzel összekevérve
1 púpozott teáskanál bazsalikom 
1/2 teáskanál zsálya
1/2 teáskanál kakukkfű
1,5 dl zeller finomra aprítva 
2 dl mogyoró darálva
2 dl napraforgómag 
5 dl víz, olaj
7 dl zsemlemorzsa

Keverjük össze mindezt, és tegyük kiolajozott tűzálló tálba. Egy órán át süssük közepesen meleg sütőben.

EGYBESÜLT SZÓJABAB

1 csésze szójabab
1 csésze apróra reszelt zellergumó
1 /4 csésze vágott petrezselyemzöld 
1 /2 teáskanál zsálya
2 fej vöröshagyma
1 teáskanál só
1 csésze búzacsíra
olaj, liszt, víz
paradicsomlé 
só, méz, citrom

Áztassuk be a szójababot egy éjszakára, főzzük meg és daráljuk apróra, vagy turmixoljuk. Pároljuk a hagymát és zellert, keverjük össze a többi hozzávalóval. Öntsük át tepsibe és süssük át fóliával fedetten, azután vegyük le a fóliát, hogy megbarnuljon. Tálaljuk paradicsomszósszal (a pirított lisztbe kis olajat teszünk, felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük).

KÖLESSÜLT

2 dl köles
3 dl apróra vágott póréhagyma 
6 dl forró víz
1 evőkanál Fredheim-ételízesítő (lásd a fűszerek között)
1 /2 teáskanál bazsalikom 
1 /2 teáskanál szárított zöldpetrezselyem
kevés olaj Keverjük össze mindezt, tegyük olajjal kikent tűzálló tálba, s lefedve süssük a sütőben 175 °C-on (közepesen meleg) kb. egy óra hosszat.
Fogyaszthajuk salátával, szósszal, vagy feltétként zöldbab-, sárgaborsó-, lencse- és más főzelékhez.

HAJDINASÜLT

3,5 dl hajdina 
7 dl víz
2,5 dl lereszelt vöröshagyma 
4 dl karfiol darabokban
1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma 
1/2 teáskanál só
paprikaszósz 
olaj

Főzzük meg az első három hozzávalót. Keverjük hozzá a többit.
Helyezzük egy kiolajozott jénai edénybe, öntsük le szóssszal és sütőben magas hőmérsékleten süssük 30-40 percig. Jól illik hozzá a paprikaszósz.

ZÖLDBABSÜLT

10 dl zöldbab puhára főzve
5 dl víz 
2 teáskanál só
1 teáskanál Fredheim-ételízesítő (lásd a fűszerkeverékek között) 
1,5 dl zabliszt
1-2 dl spárga szeletelve (vagy helyette más zöldségféle) 
1 hagyma apróra vagdalva
olaj

Keverjük a zablisztet csomómentesre, fokozatosan adva hozzá a vizet, a sót és az ételízesítőt. Ezután adjuk hozzá többi alkotórészt is.
Helyezzük az egészet egy kiolajozott, lapos, tűzálló formába (tepsibe), lefedve. Közepesen meleg sütőben 30-40 percig süssük.

SÁRGARÉPÁS RIZSSÜLT

4 dl durván reszelt sárgarépa
4 dl főtt barna rizs
4 dl főtt bab 
1 dl víz
1 közepes nagyságú vöröshagyma apróra vágva
1,5 teáskanál só
1-2 gerezd zúzott fokhagyma 
olaj

Keverjük össze először a babot a vízzel, s ezután keverjük bele a többi hozzávalót is.
Helyezzük kiolajozott, tűzálló formába, és egy órán keresztül süssük 175 °C-on (közepes hőfokon). (5-6 adag.)

ELSE-BRITTS SÁRGARÉPASÜLTJE

0,5 kg reszelt nyers sárgarépa 
5 dl kenyérkocka
2,5 dl sós földimogyoró (fele egészben, fele őrölve) 
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál só 
olaj

Keverjük össze, tegyük kiolajozott tűzálló tálba, és süssük egy óráig

LENCSESÜLT

5 dl főtt lencse
1 nagy vöröshagyma
3 szelet kenyér kockákra vágva 
2,5 dl víz
1 dl apróra vagdalt mogyoró
2 evőkanál teljes őrlésű liszt 
1 teáskanál só
1 /4 teáskanál zsálya 
1,5 dl paradicsomlé

Áztassuk a kenyérkockákat 5 percig. Keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük kiolajozott tűzálló tálba. Süssük a sütőben egy órán át közepes hőfokon.

MOGYORÓS HAJDINASÜLT (FELTÉTNEK)

2 dl hajdina (meleg vízzel leöblítve) 
1,5 dl mogyoró
1 dl szójaliszt
1 dl őrölt lenmag
1 dl szeletelt póréhagyma (inkább a zöld része)
1 dl vagdalt spárga
1 evőkanál Fredheim-ételízesítő (lásd a fűszerek között)
1 teáskanál só
1 gerezd fokhagyma apróra vágva 
8 dl forró víz

Keverjük össze az első 6 hozzávalót. Helyezzük olajjal kikent tűzálló tálba. Keverjük össze az utolsó 4 hozzávalót, öntsük rá a tálba. Süssük közepesen meleg sütőben (175 °Con) másfél óráig.

RIZSES-PARADICSOMOS SÜLT

3 dl barna rizs
(6 dl vízben főzzük egy órán át)
1 dl zöld színű paprika (vagdalva) 
2 fej vöröshagyma (apróra vágva) 
2 evőkanál zöldpetrezselyem
1 dl apróra vágott zeller
1 teáskanál bazsalikom
9 dl paradicsomlé
1,5 teáskanál só 
olaj

Keverjük össze mindezt. Tegyük kiolajozott tűzálló tálba, és fedjük le. Közepes melegen másfél óráig kell sütni. (8 adag.)

BABOS SÁRGARÉPASÜLT

10 dl áztatott bab 
5 dl víz
2 evőkanál zabliszt (zabdara) 1 dl vízzel elkeverve
1 teáskanál só
1 nagy sárgarépa (karikákra vágva) 
1 kisebb zellergyökér (darabokban)

Főzzük puhára a babot (kb. 2 óra). Helyezzük egy kiolajozott jénai tálba, tegyük hozzá a többi hozzávalót is, és süssük készre sütőben (kb 1 óra).

SÁRGARÉPASÜLT (6 ADAG)

7,5 dl nyers sárgarépa reszelve 
2,5 dl földimogyoró
7,5 dl zsemlemorzsa
3,5 dl vöröshagyma apróra vágva 
2 dl paradicsompüré 
1 teáskanál só 
olaj 

Keverjük össze mindezt, tegyük kiolajozott tűzálló tálba, és magas hőfokon süssük 30 percig.
 
 

Vissza a főoldalra...