Szószok



KAPORSZÓSZ

3-4 marék zsenge kaporlevél 
2 dl tejföl
citromlé, só, olaj 
2 evőkanál liszt
1 vöröshagyma, méz, víz

Az apróra vágott hagymát olajon és kis vízen megpároljuk. Beletesszük az apróra vágott kaprot, megsózzuk, puhára pároljuk. A tejfölt 2-3 kávéskanál liszttel összekeverjük, s óvatosan beleengedjük a forró kaporba. Hozzáadjuk az ízesítőket, és sűrűbb mártássá főzzük. Jól illik főtt krumplihoz.

GOMBÁS PARADICSOMSZÓSZ

25 dkg vágott csiperkegomba 
1 csésze apróra vágott zeller 
1/4 kávéskanál majoránna
4 evőkanál olaj 
3 nagy vöröshagyma felvágva 
2 gerezd fokhagyma 
2 kis konzervdoboz paradicsompüré
kevés só, víz

A hagymát olajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, zellert és fokhagymát. Főzzük 10 percig födetlenül. Beletesszük a gombát és fűszereket. Főzzük tovább 30 percig. Ha a szósz sűrű, még adjunk hozzá egy kis vizet. Makarónihoz, spegettihez ajánljuk.

BARNA SZÓSZ

5 dl víz
1 dl hántolt napraforgómag őrölve 
1 közepes fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma 
2 evőkanál szójaszósz 
1 dl zabliszt

Keverjük össze a napraforgót és a vizet, tegyük hozzá a többit. Főzzük 30 percig. Tört krumpli mellé adhatjuk.

NAGYMAMA BARNA SZÓSZA

7,5 dl mogyorótej
1/2 dl aprított hagyma 
3/4 dl zabliszt
1,5 evőkanál szójaszósz 
1 1/4 teáskanál citromlé
3/4 teáskanál Fredheim-ételízesítő (lásd a fűszerek között)
paprika, só

Keverjük össze a mogyorótejet a zabliszttel, adjuk hozzá a többi alapanyagot, és gyenge tűzön főzzük 30 percig. Krumpligombócokhoz ajánljuk.

FEHÉR SZÓSZ
3 dl főtt köles- vagy kukoricakása
1 /2 dl hántolt napraforgómag őrölve 
3 dl víz
1,5 teáskanál só
1 kisebb fej vöröshagyma

Először keverjük össze a napraforgót és a vizet, tegyük hozzá a kölest, majd a többi alapanyagot. Főzzük meg. Töltött krumplihoz kiváló.

PARADICSOMSZÓSZ

2,5 dl paradicsompüré
2 dl napraforgómag őrölve
1 l víz
1 dl citromlé
1,5 evőkanál méz
2 evőkanál Fredheim-ételízesítő (lásd a fűszerek között oldalon) 
1 /2 teáskanál só
1 /2 teáskanál rozmaring 
4 evőkanál zabliszt
2 babérlevél

Keverjük össze a paradicsompürét és a napraforgómagot, tegyük hozzá a többi alapanyagot. Lassan főzzük 30 percig. Rizshez vagy krumplihoz ajánljuk.

NAPRAFORGÓSZÓSZ I.

1/2 csésze napraforgómag őrölve 
4 dl víz
1 /2 dl zabliszt
1 paradicsompaprika 
1 /4 teáskanál só
1 kisebb fej hagyma 
1/2 teáskanál citromlé

Turmixoljuk össze a hozzávalókat. Főzzük kb. 30 percig.
 

Vissza a főlapra...